menu

Kraks Blå Bog

menu

Pressemeddelelse

58 kvinder og 58 mænd er optaget i Kraks Blå Bog 2022-2023

For første gang i Blå Bogs 112 årige historie er der i år 50-50 kønsfordeling blandt de 116 nye optagne i Kraks Blå Bog, der udkommer i dag. Fælles for de nye optagne er, at de sætter et aftryk i eller på det danske, færøske eller grønlandske samfund. Det er personer, der alle er med til at sætte dagsordenen inden for erhvervslivet, i kulturlivet og i det offentlige.

Når man spørger de nye optagne, hvad der motiverer og inspirerer dem, lyder deres svar bl.a. sådan her: “min uvidenhed”, “at skabe håb”, “at lære nyt”, “at gøre en forskel” og “den demokratiske samtale.” “Rigtig mange af de nye i Kraks Blå Bog benytter sig af muligheden for at sætte ord på, hvad der driver dem i deres virke. Dette er med til at tegne et billede af mennesket bag meritterne og et kærkomment supplement til Blå Bogs mere tørre, leksikale stil. Det kan man som læser gå på opdagelse i på blaabog.dk”, udtaler Bolette Rud. Pallesen fra Gads Forlag, der udgiver bogen.

Kraks Blå Bog er udkommet siden 1910. I alt indeholder den trykte udgave af bogen 8418 biografier over nulevende personer, mens den digitale version på blaabog.dk rummer samtlige biografier på de ca. 30.000 personer, der har været optaget i Kraks Blå Bog gennem tiden.

”I sin oprindelse havde Kraks Blå Bog det afsæt, at ingen skulle være selvskrevet i bogen i kraft af deres herkomst, eller udelukket på grund af den, og det samme gælder naturligvis deres køn. Derfor er vi i redaktionen glade for for første gang at kunne præsentere lige mange mænd og kvinder blandt årets nyoptagne. Blå Bog skal naturligvis afspejle den tid og det samfund, vi lever i. At det har taget 112 år at nå hertil, er måske ganske sigende for den hastighed, hvormed samfundsudviklingen sker”, udtaler Bolette Rud. Pallesen.

Årets nye navne
I dette års udgave af Kraks Blå Bog er fra det politiske liv bl.a. optaget borgmestrene Christina Krzyrosiak Hansen og Peter Rahbæk Juel, MEP Karen Melchior og MF’erne Trine Schøning Torp og Bent Gunnar Bøgsted.

Fra kulturens verden finder man i år navne som forfatter Tine Høeg, litteraturkonsulent Gro Frank Rasmussen, musikproducer Pharfar, teaterdirektør Anna Malzer, filminstruktør Jonas Poher Rasmussen og guitarist Peter Howard Jensen.

Fra mediernes verden kan f.eks. nævnes ansvarshavende chefredaktør Knud Brix, tv-vært Ane Mette Brügger Cortzen, dokumentarinstruktør Nagieb Khaja, satiriker Frederik Cilius Jørgensen og politisk redaktør Torben Kjell Andersen.

Fra Grønland og Færøerne er bl.a. optaget biskop Paneeraq Hansine Judithe Karen Siegstad Munk og Lagtingets ombudsmand Hanna Vang.

Inden for IT & tech, finans og industri finder man bl.a. direktør Mia Therese Wagner, nationalbankdirektør Signe Krogstrup, CEO René Svendsen-Tune, CFO Anne Charlotte Mark og CEO og bestyrelsesmedlem Mikkel Vaupell Grene.

Fra videnskaben og lægeverdenen kan f.eks. nævnes forskningschef Thea Kølsen Fischer, professor Henrik Dimke, overlæge Nina Tejs Jørring og professor og overlæge Martin Andreas Røder.

Den ældste af de nyoptagne er professor Karsten Buschard som er født 1946, og den yngste, forfatter Thomas Korsgaard, som er født 1995.

Blandt årets optagne finder man to ægtepar: restaurantchef Mette Gassner og køkkenchef Rainer Gassner samt filmklipper Anne Østerud og filmproducer Thomas Heinesen.

Listen over samtlige nyoptagne kan ses her.