menu

Kraks Blå Bog

menu

Pressemeddelelse

76 nye optagne i Kraks Blå Bog 2024-25

Hvad har Kronprins Christian til fælles med kokken Mette Brink Søberg, forfatter Kim Blæsbjerg, arkitekt Katja Viltoft og MF Morten Dahlin? De er alle blandt de nye optagne i årets udgave af den traditionsrige Blå Bog, som rummer biografier om bemærkelsesværdige danskere. Kraks Blå Bog 2024-25 udkommer i dag. 

Kraks Blå Bog er udkommet siden 1910. I alt indeholder årets trykte udgave 8176 biografier over nulevende personer, mens den digitale version på blaabog.dk rummer samtlige biografier på de ca. 30.000 personer, der har været optaget i Kraks Blå Bog gennem tiden.

“Det er en fornøjelse igen i år at kunne præsentere et felt af nye optagne med en stor faglig spændvidde. Og så har vi jo i år optaget Kronprins Christian, der er blevet 18 i det forgangne år. Kongehusets medlemmer er de eneste, som optages i kraft af deres herkomst, for alle andre er det udelukkende deres meritter, som berettiger. Det er en del af Kraks Blå Bogs raison d’être og har været et kerneprincip lige siden den første udgave i 1910. Blå Bog hylder dem, der gør sig umage og udmærker sig.” – Bolette Rud. Pallesen, redaktionschef

Gads Forlag, som udgiver Kraks Blå Bog, har halveret CO2-aftrykket på fremstillingen af årets udgave. En ny pladsbesparende og læsevenlig typografi, Foundation KRAKS, er blevet specialdesignet af Henrik Kubel, hvilket har reduceret bogen med 208 sider. Denne sidereduktion gjorde det bl.a. muligt at vælge en ny og mindre miljøbelastende papirtype, hvilket har medvirket til at halvere bogens samlede CO2-aftryk.

Årets nye navne:

I dette års udgave af Kraks Blå Bog er flere forskere optaget. Det gælder bl.a. professor Mette Buchardt, professor Mette Løvschal og professor og centerleder Leif Katsuo Oxenløwe.

Fra kulturens verden finder man i år bl.a. billedhugger Karin Lorentzen, designer Jonas Edvard Nielsen og filminstruktør Simon Lereng Wilmont.

Fra mediernes verden kan f.eks. nævnes journalist Ole Nyeng, chefredaktør Anders Agner Pedersen og musikredaktør Thomas Michelsen.

Fra Færøerne er optaget repræsentationschef Elisabeth Fransiska Rasmussen og lagtingsformand Bjørt Samuelsen.

Inden for foreninger & organisationer finder man bl.a. forbundsformand Anja C. Jensen, generalsekretær Mads Flarup Christensen og landsformand Charlotte Bach Thomassen.

Og så har fire politikere fundet vej til bogen, heriblandt ældreminister, MF, Mette Kierkgaard og regionsformand Mads Duedahl.

Den ældste af de nyoptagne er Birgitte Alsted, født 1942, og de yngste er Kronprins Christian, født 2005, og MEP Kira Marie Peter-Hansen, født 1998.

Listen over samtlige nyoptagne kan ses her.